[Nor] [Eng]
       
  Velkommen
    Nyheter
    Om oss
    Valper
    Våre hunder
    Bracco Italiano
    Italiensk Spinone
    Aktiviteter
    Kurs/Seminar
    Linker
    Album
    Tilminne
  B
    Blogg
    Guestbook
    E-Mail
Helse og sykdom hos Bracco Italiano

Sykdom hos hund dukker alltid uønsket opp. Noen hunder er mer arvelig belastet enn andre. Her skal jeg skrive litt om noen av sykdommene som kan dukke opp hos Braccoen.

HD: Hofteleddsdysplasi er en "vanlig" sykdom hos store hunder, og den kan også ramme en Bracco. Hofteleddsdysplasi (HD) er en utviklingsfeil i hofteleddene og kan angå ett eller begge hofteledd. Defekten består i at hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre. Det dannes sekundærforandringer rundt leddet i form av forkalkninger. Det kan også oppstå unormal slitasje inne i hofteleddet, som igjen kan gi unormale trykkbelastninger på deler av leddet. Deler av leddbrusken kan slites bort og erstattes av beinvev i kroppens forsøk på å reparere de skadene som har oppstått. Det finnes ulike grader av denne defekten - og hofteleddene graderes etter følgende skala: fri (A, B), svak (C), middels (D) eller sterk (E) grad av HD.

Ektropion/Entropion: Hengende øyelokk (ektropion) er betegnelsen på tilstanden der det nedre øyelokket er vrengt utover. Ved entropion vender det nedre øyelokket innover. Dette kan opptre i varierende grad. I begge tilfeller vil hunden bli plaget og kan få gjentatte øyeinfeksjoner. Tilstanden kan være medfødt og arvelig. Det kan korrigeres ved kirurgi, men da helst på voksne individer. I takt med at hunden vokser, forandres også huden og antomien rundt øynene seg.

Øreinfeksjoner: Bracco Italiano har hengende lange ører. Noen er mer plaget av øreinfeksjoner enn andre og det kan komme av ulike årsaker som arv og miljø. Det er greit å ha rutine på stell og rensing av ører. Ørene skal ikke renses for ofte, jo mer man stimulerer i ørene, jo mer voks kan oppstå. Ørene skal lukte som honning. Er det sterk, vond lukt og mye mørk voks er dette en indikasjon på ørebetennelse. Andre symptomer er risting på hodet, kløing i ørene, og at huden er rød og ruglete. Veterinær må kontaktes for å få antibiotika. Noen ganger må hunden sederes for å få renset ørene skikkelig.

Hudsykdommer: Heldigvis er ikke Braccoen kjent for å ha mye hudsykdommer. Men allikevel skal man være obs på at det kan dukke opp også i denne rasen. Allergi er en av sykdommene som kan oppstå, og det er meg bekjent flere Bracco med forallergi. Allergi kjennetegnes av ekstrem kløe, da spesielt i hoderegionen, i albuene og mellom tærne. Noen reagerer på foret de spiser, mens andre kan reagere på allergener som finnes i huset eller ute. Noen kan ha en kombinasjon av mange ulike allergier. En av norges fremste eksperter på området er Dr. Baddaky. Du kan lese noen av hennes artikler om hudsykdommer her.

Magedreining: Store hunder kan også rammes av magedreining, som er en tilstand der magesekken vrir seg rundt sin egen akse. buken blir spent og bukomfanget forstørres på grunn av at luften ikke kommer ut. Det er en livstruende tilstand som må behandles av veterinær umiddelbart. Forskerne er ikke helt sikre på grunnen til at magedreining oppstår. Men for å forebygge kan man passe på å ikke mosjonere minst 1 time før eller etter mating og ikke gi for store måltider.

Bracco Italiano og anestesi: Det er kjent blant flere erfarne oppdrettere av Bracco at anestesi kan være direkte farlig for rasen. Flere Braccoer har dødd eller blitt alvorlig syk av å bli sedert. Følgende tekst er klippet ut fra den Nord Amerikanske Bracco Club:
" Caution Using Domitor (an anesthetic) The anesthetic Domitor has been linked to the death of several bracchi. Studies are being conducted now. A paper will be written once the studies are complete. Once this paper is available, we will post it on the NABIC site. If you own a bracco and have to have your dog put under anestesia for any reason, please advise your veterinarian that Domitor should not be used unless absolutely necessary. If Domitor is used, the dog should be on a heart monitor to monitor his heart rate at all times. At the FIRST SIGN of any heart abnormality, stress, or reduction of a NORMAL heart rate, the dog should be brought out of sedation IMMEDITATELY! "

Rigmor Fiveltun, Bakkely, 8976 Vevelstad, Norway. Tlf (0047)944 10 949