[Nor] [Eng]
       
  Velkommen
    Nyheter
    Om oss
    Valper
    Våre hunder
    Bracco Italiano
    Italiensk Spinone
    Aktiviteter
    Kurs/Seminar
    Linker
    Album
    Tilminne
  B
    Blogg
    Guestbook
    E-Mail

Da Costa Vista - Bracco & Spinone Kennel
Lykkelig er den hunden som får lov til å utføre en meningsfull handling

KLIKKERTRENING

Våre hunder er våre samarbeidspartnere, og for å få dem til å samarbeide best mulig, bruker vi filosofien for klikkertrening. Enkelt sagt betyr dette at hunden enten får tilført belønning når den gjør noe bra, eller belønningen blir holdt tilbake om den gjør noe som ikke er bra. Dette skal jeg utdype her.

 


Klikkeren. Foto: Martin KvalÝ

For å kunne trene hund, bør man vite litt om læringspsykologi. Læringspsykologi omfatter alle raser og arter, og har du først lært deg prinsippene her, har du et godt utgangspunkt for å lære opp dyr. Kort sagt kan vi si at hunden gjør det den gjør av to grunner; enten for å oppnå noe godt, eller for å unngå noe vondt. Og her kommer de 4 konsekvensene i læringsteorien inn;

Positiv forsterking
Tilføring av en belønning for gjentakelse av atferden.
Eks: hunden plukker opp apporten-klikket kommer -godbiten er på vei.

Negativ straff
Fjerning av belønning for å minske gjentakelsen av atferden.
Eks: hunden hopper på deg-du snur deg bort fra hunden.

Positiv straff
Tilføring av straff for å minske gjentakelse av atferden.
Eks: Hunden drar i båndet-eier rykker hardt i båndet-hunden slutter å dra (eller drar enda hardere for at båndet ikke skal bli slakt nok for at det kan rykkes)

Negativ forsterking
Fjerning av et ubehag for gjentakelse av atferden.
Eks: press på hundens bak for å få den til å sitte. Eier legger press på hundens bak-hunden setter seg-presset forsvinner.

En klikker er en betinget forsterker. Det betyr at hunden vet at når klikket kommer, er det også en belønning på vei. Hvorfor kan man ikke bare bruke stemmen, spør mange. En klikker gir den samme lyden hver gang, og det skal ALLTID komme en belønning etter klikket. Om man skulle bruke "bra" som belønningsord, er det vanskelig å få den samme lyden, samme intensiteten med samme presisjon som klikket. Men for all del, om du vil bruke et belønningsord i stedet for klikkeren, er det selvfølgelig helt opp til hver enkelt. Men ha i bakhodet at det ordet du skal bruke ikke bør brukes i hverdagen samt det ALLTID tilføres belønning etter ordet.

En godbithund er ikke noe for meg tenker du kanskje. I innlæring av alle hunder bør det skje med belønninger. Når du ser på konsekvensene, og det faktum at hundene gjør sine handlinger av to grunner, må du tenke godt gjennom hva du vil for din hund. Vil du at din hund skal gjøre som du sier fordi den vil unngå et ubehag, eller vil du at den skal utføre handlinger fordi den vil oppnå noe godt? For meg og mange med meg er svaret enkelt; jeg vil at hundene mine skal gjøre som jeg sier fordi at de vil oppnå noe godt, en belønning i en eller annen form.

Hva er en god belønning for din hund? Belønninger er individuelt, men alle kan læres til å ta belønninger. Godbiter er et supert belønningsverktøy i treningen, og bør også brukes i innlæringen hos valpene. Lek er også noe man bør bruke og lære inn hos valpen. Når valpen synes dette er gode belønninger og gjør handlingene for oppnå disse, er du langt på vei. Vi har jakthunder, og mange i jakthundmiljøet stiller spørsmålstegn med vår filosofi i treningen. Hunden nekter å spise godbiter når den er på jakt. Ikke så rart mener jeg, da hundens største motivasjon på jakt nettopp er jakten, og det å finne viltet. En belønning trenger ikke å være noe spiselig. I innlæringen av øvelsene holder vi oss til godbiter og lek. Når hunden er klar for jakt, og ferdes mye i terrenget, kan man bruke andre belønninger som frikommando, søk spor, apport, finn fugl osv. Når vi trener sitt på avstand, belønnes dette med å få løpe videre. I en fuglesituasjon, belønnes en fast stand med reis, og sitt etter reis med utredning og videre jakt. Eller apport etter skutt vilt. For våre hunder er apport noe de synes er veldig gøy, nettopp fordi det er trent inn med klikkeren.

Så, er dette noe for deg og din hund? Å trene etter klikkerfilsofien passer all dyr og mennesker, og dyr som er trent med denne metoden viser mer fart og presisjon i øvelsene, er mer trygg på eieren, ikke redd for å gjøre feil og er ikke redd for å få fysisk ubehag, derav mindre bieffekter som frykt og stress. Hvorfor tilføre hunden din rykk i bånd, risting i nakkeskinnet eller andre positive straffemetoder, når man kan gjøre det på andre måter. Tilføring av straff virker avstandsskapende fra hund til eier, og hunden viser langt mer dempende signaler for å signalisere at den ikke ønsker å bli tilført ubehag.

I klikkertreningen legger vi vekt på å forsterke det hunden gjør bra. Om den gjør noe som ikke er bra eller kanskje til og med ikke lov, fjernes belønningen og/eller vi tar hunden fra situasjonen eller fjerner det som er ulovlig. Vi vil at hunden skal tilby alle øvelser frivillig. Når disse er forsterket noen ganger, forstår hunden hva som lønner seg og den vil gjenta atferden(e). Vi setter ord på atferden eller øvelsen når den er slik vi vil ha den.

Hvordan komme i gang? For å komme i gang med klikkertreningen, er det greit å lese litt om det først. Det er også viktig at hele familien går inn for samme mål og treningsfilosofi. Om hunden er vant til å trene under negativ forsterking eller er vant til å bli fortalt alt den skal gjøre, har du en såkalt crossoverhund, som det kan ta noe lengre tid med å forstå hva som ønskes av den. Når dette løsner vil du få en hund som er mer treningsglad, mindre redd for å gjøre feil og som vil utvide sin kreativitet for å oppnå belønningen. Du vil også raskt merke at hunden får et mye bedre forhold til deg som eier.

Anbefalt litteratur:

- Klikkertrening for din hund (Egtvedt/Køste)

- 100% positiv hverdagslydighet (Aarrestad)

- Ikke skyt hunden (Pryor)

- På talefot med hunden, de dempende signalene (Rugaas)

Alle disse bøkene (+ mange andre spennende bøker) får du kjøpt hos canis.no.

 

 

 

Rigmor Fiveltun, Bakkely, 8976 Vevelstad, Norway. Tlf (0047)750 37 721

Bracco