[Nor] [Eng]
       
  Velkommen
    Nyheter
    Om oss
    Valper
    Våre hunder
    Bracco Italiano
    Italiensk Spinone
    Aktiviteter
    Kurs/Seminar
    Linker
    Album
    Tilminne
  B
    Blogg
    Guestbook
    E-Mail
Helse og sykdom hos Spinone

Sykdom hos hund dukker alltid uønsket opp. Noen hunder er mer arvelig belastet enn andre. her skal jeg skrive litt om noen av sykdommene som kan dukke opp hos Spinonen.

Cerebral Ataxi (CA): Cerebral Ataxi, mer kjent som CA, er en nevrologisk sykdom som har forkommet hos rasen Spinone de senere årene. De nevrologiske tegn på sykdommen ses når den er valp eller yngre enn ett år. Alle tegn indikerer at lillehjernen er angrepet. Det er lillehjernen som styrer motorikken og derav bevegelser og kroppskontroll. Hunder som har cerebral ataxi har stakkato bevegelser og en ustø gange, referrert til som ataxi (manglende koordinering mellom tanke og bevegelse) De nevrologiske funnene er typiske for hjernesykdom, men for å sette en sikker diagnose kreves det en DNA-test. Det er ingen behandling for CA, og hundene blir avlivet når symptomene ikke lenger kan leves med, vanligvis når de er 11-12 mnd. Den senere tid er det utviklet en sikker diagnostisering for CA. Foreløpig utføres disse testene i England, men kan sendes inn av din veterinær. Jeg oppfordrer alle som har planlagt å bruke Spinonen sin i avl å teste den for CA. Forhåpentligvis vil dette bli et krav når vi en gang får en raseklubb på bena. Du kan lese mer om CA og om resultatene på hunder som allerede er testet, derav også hunder fra Europa HER.

HD: Hofteleddsdysplasi er en "vanlig" sykdom hos store hunder, og den kan også ramme en Spinone. Hofteleddsdysplasi (HD) er en utviklingsfeil i hofteleddene og kan angå ett eller begge hofteledd. Defekten består i at hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre. Det dannes sekundærforandringer rundt leddet i form av forkalkninger. Det kan også oppstå unormal slitasje inne i hofteleddet, som igjen kan gi unormale trykkbelastninger på deler av leddet. Deler av leddbrusken kan slites bort og erstattes av beinvev i kroppens forsøk på å reparere de skadene som har oppstått. Det finnes ulike grader av denne defekten - og hofteleddene graderes etter følgende skala: fri (A, B), svak (C), middels (D) eller sterk (E) grad av HD.

Ektropion/Entropion: Hengende øyelokk (ektropion) er betegnelsen på tilstanden der det nedre øyelokket er vrengt utover. Ved entropion vender det nedre øyelokket innover. Dette kan opptre i varierende grad. I begge tilfeller vil hunden bli plaget og kan få gjentatte øyeinfeksjoner. Tilstanden kan være medfødt og arvelig. Det kan korrigeres ved kirurgi, men da helst på voksne individer. I takt med at hunden vokser, forandres også huden og antomien rundt øynene seg.

Øreinfeksjoner: Spinonen har hengende lange ører. Noen er mer plaget av øreinfeksjoner enn andre og det kan komme av ulike årsaker som arv og miljø. Det er greit å ha rutine på stell og rensing av ører. Ørene skal ikke renses for ofte, jo mer man stimulerer i ørene, jo mer voks kan oppstå. Ørene skal lukte som honning. Er det sterk, vond lukt og mye mørk voks er dette en indikasjon på ørebetennelse. Andre symptomer er risting på hodet, kløing i ørene, og at huden er rød og ruglete. Veterinær må kontaktes for å få antibiotika. Noen ganger må hunden sederes for å få renset ørene skikkelig.

Hudsykdommer: Heldigvis er ikke Spinonen kjent for å ha mye hudsykdommer. Men allikevel skal man være obs på at det kan dukke opp også i denne rasen. Allergi er en av sykdommene som kan oppstå. Allergi kjennetegnes av ekstrem kløe, da spesielt i hoderegionen, i albuene og mellom tærne. Noen reagerer på foret de spiser, mens andre kan reagere på allergener som finnes i huset eller ute. Noen kan ha en kombinasjon av mange ulike allergier. En av norges fremste eksperter på området er Dr. Baddaky. Du kan lese noen av hennes artikler om hudsykdommer her. Mistenker du at hunden din har allergi, kan du kontakte veterinær for utredning. Det tas blodprøver for å påvise allergi. Det finnes mange gode medisiner på markedet som kan hjelpe en hund med allergiplager.

Magedreining: Store hunder kan også rammes av magedreining, som er en tilstand der magesekken vrir seg rundt sin egen akse. buken blir spent og bukomfanget forstørres på grunn av at luften ikke kommer ut. Det er en livstruende tilstand som må behandles av veterinær umiddelbart. Forskerne er ikke helt sikre på grunnen til at magedreining oppstår. Men for å forebygge kan man passe på å ikke mosjonere minst 1 time før eller etter mating og ikke gi for store måltider.

Rigmor Fiveltun, Bakkely, 8976 Vevelstad, Norway. Tlf (0047)750 37 721